„Bánh bột lọc“ vietnamietiški koldūnai yra tradicinis, garsus Vietnamo patiekalas, paplitęs centrinėje šalies dalyje, ypač Huės regione. Su permatomu, elastingu ir minkštu apvalkalu, kuris apgaubia sodraus skonio įdarą, šis patiekalas žavi ne tik skoniu, bet ir subtiliu gaminimo būdu.
Vietnamietiški koldūnai. Receptas
Ingredientai
Tešla:
• 200g Tài Ký tapijokos krakmolo
• 250ml verdantis vanduo (jei reikia, galima šiek tiek papildyti šaltu vandeniu)
• 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
• 1 arbatinis šaukštelis aliejaus.
Įdaras:
• 150g krevečių (nuluptų, galima palikti sveikas arba smulkinti)
• 100g kiaulienos šoninės (smulkiai supjaustytos arba maltos)
• 1 raudonasis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
• Prieskoniai: žuvies padažas, cukrus, pipirai, aliejus.
Padažas:
• 3 šaukštai žuvies padažo
• 2 šaukštai cukraus
• 4 šaukštai vandens
• 1 šaukštas citrinos sulčių
• Smulkinti česnakai ir čili pipirai.
Gaminimo būdas
1. Įdaro paruošimas
• Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, apkepkite svogūną.
• Sudėkite kiaulieną, kepkite kol apskrus. Pagardinkite žuvies padažu, cukrumi ir pipirais.
• Sudėkite krevetes, kepkite, kol jos paraus.
• Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
• Pastaba: Galima pakeisti įdarą vegetarišku – naudoti juoduosius grybus ir keptą tofu.
2. Tešlos paruošimas
• Sumaišykite tapijokos krakmolą su druska.
• Užvirinkite vandenį ir po truputį pilkite į miltus, maišykite šaukštu.
• Kai tešla šiek tiek atvės, minkykite rankomis, kol taps vientisa ir elastinga (galite įdėti šiek tiek aliejaus, kad neliptų prie rankų).
• Uždengus palaikykite 10–15 min., kad atauštų.
3. Formavimas
• Imkite nedidelį tešlos kiekį (apie 20g), suformuokite rutuliuką ir iškočiokite plonai.
• Įdėkite šiek tiek įdaro į vidurį, perlenkite per pusę ir gerai užspauskite kraštus.
4. Virinimas
• Užvirkite puodą vandens ir dėkite suformuotus virtinius.
• Kai jie iškils į paviršių, virkite dar 1-2 minutes.
• Išimkite ir įdėkite į dubenį su šaltu vandeniu, kad neliptų ir būtų skaidrūs.
• Galiausiai išimkite, perpilkite šiek tiek aliejaus su keptais svogūnais ar laiškiniais česnakais, kad blizgėtų ir būtų aromatingi.
5. Padažo ruošimas
• Sumaišykite visus ingredientus pagal proporciją, paragaukite ir pakoreguokite skonį pagal savo norus: saldžiarūgštis, aštrus, sūrus – viskas turi būti subalansuota.